De ins en outs van werken op afstand

Je wens van digitale nomade vervullen? Het is eerder binnen handbereik dan je denkt. Onderweg aan het werk zijn is mogelijk op veel manieren. Draagbare, draadloze oordopjes zijn hierbij nuttig want hiermee kan men de telefoon opnemen en natuurlijk is een laptop onmisbaar om documenten te bekijken. De benodigdheden van een moderne flexwerker zijn als volgt. Allereerst moet je op de hoogte zijn van technologische vooruitgang. Mede dankzij techniek is het aantrekkelijk om op elke locatie te werk te gaan. Een desktop PC is met name in gebruik door mensen in vaste loondienst op een bedrijf met een vaste werkplek. Door de komst van laptops is dit deels op z’n kop gezet door een golf van digitalisering. Een laptop is compact en draagbaar, evenzo moet jij als moderne flexwerker hetzelfde zijn. In dit artikel lees je meer over de vereisten van werken op afstand.

Er zijn ook veel sectoren waar je helemaal niet online bezig hoeft te zijn, waar je je prima offline kan redden. Je kan daarom je kennis en expertise inzetten om een lokale gemeenschap van dienst te zijn. Gebruik bijvoorbeeld elke werkervaring die je hebt om kennismakingsgesprekken te voeren en overal je gezicht te laten zien. De horeca is één zo’n sector waar passievolle werkers het snel over een contract van nul uren eens kunnen zijn. Zolang je maar aan het werk blijft en een inkomen hebt om rond te komen. Als je dat al voor elkaar hebt, dan kan je zelfs in unieke omstandigheden vaker op reis gaan en wat van de wereld zien. Een bereisd persoon heeft de referentiekaders om een juist wereldbeeld vormen.

Bij werken op afstand moet je weten wat je bijdrage is voor het bedrijf waar je werkzaam bent. Als je een positie hebt die je gegarandeerd over een lange afstand kan vullen, dan ga je zeker de goede kant op. Je moet tenslotte een waarde en nieuwe inzichten leveren aan je klanten of een project succesvol afronden. Met afstand werken is dit gewoon haalbaar mits je bereikbaar en benaderbaar bent en blijft. In een wereld waar veel werkzaamheden online verricht worden, betekent dit dat je een telefoon moet hebben met een bereikbaar nummer. Het is ook raadzaam om een laptop aan te schaffen zodat je meer hebt dan alleen een telefoon om gesprekken te voeren met belangrijke schakels. Een laptop met een internet verbinding zoals draadloze Wi-Fi maakt het mogelijk om e-mails te versturen en ontvangen. Je eigen website maken en onderhouden is veel eenvoudiger met een laptop dan alleen een telefoon. Smartphones zijn wel veelgebruikt om websites te bezoeken maar om deze vorm te geven heb je echt wel op z’n minst een computer nodig.