In het belang van kleinschalige winkels

In licht van de meest recente ontwikkelingen rondom Corona is het belangrijk te weten welke winkels als essentieel beschouwd worden. Bij veilig en verantwoord op stap gaan denken we aan een aantal dingen. Allereerst moet denken we aan de basisregels zoals hoesten en niezen in de elleboog, afstand houden waar mogelijk en het dragen van een mondkapje over neus en mond in gesloten, nauwe ruimtes. In dit artikel gaan we iets meer vertellen over de Coronaregels en hoe deze effect hebben op de detailhandel.

Onder detailhandel worden alle winkels begrepen die regelrecht producten verkopen aan de consument zoals bakkerijen, meubelwinkels, supermarkten, bouwwinkels en kledingwinkels. De praktijk geeft weer dat de resterende winkels onder de ‘niet-essentiële’ winkels paraplu vallen. Het is ook mogelijk dat een ‘niet-essentiële’ winkel een essentiële dienst verleent. Dit gedeelte blijft open terwijl de rest van de winkel niet toegankelijk is. Qua productieketen is het belangrijk om te weten dat van fabrikant tot consument een detailwinkel de één-na-laatste schakel is. Hiervoor zit vaak óf een groothandel óf de fabrikant zelf. Zoals eerder vermeld bestaat de detailhandel met name uit winkels die rechtstreeks verkopen aan de gebruiker. Hierdoor is de detailhandel erg belangrijk voor winkeliers en ook natuurlijk de klanten die geregeld winkelen gaan. Met de maatregelen in acht genomen zullen meeste winkels gewoon open zijn tot 17:00. Bestellen en afhalen is dus alleen mogelijk tot dit tijdstip. Daarna is niets meer mogelijk. Essentiële winkels blijven open tot 20:00. Dit zijn supermarkten, apotheken, opticiens, drogisterijen, thuiszorgwinkels en bouwmarkten voor het afhalen van producten.

Als laatste geven we mee dat het voor ondernemers erg op prijs gesteld wordt wanneer er fysieke aankopen gedaan worden. Voor een aantal jaren lang leven deze ondernemers in totaal isolement en dit is ook zwaar op hun bedrijf. Daarom raden we ten sterkste aan om zo veel mogelijk webshops te vermijden. Dit brengt een tal voordelen met zich mee. Bijvoorbeeld, er is nihil kans dat je product verloren wordt want je haalt het product zelf op en je hebt fysiek contact met de verkoper in plaats van een bezorger die er geen weten van heeft. Verder is het ook gezonder om het dorp of de stad in te gaan om je pakketje op te halen. Je kan niet altijd alles via internet bestellen en laten leveren. Doe je dit wel, dan zal je met steeds verstijvende angst meer moeite hebben om in beweging te komen. Natuurlijk is er ook het voordeel dat je veel bespaart op verzendkosten, als je alles bij elkaar op zou tellen.